
LOBBYING AND ADVOCACY ISSUES  
UNDER CONNECTICUT STATE CODE OF ETHICS FOR LOBBYISTS  

Frequently Asked Questions  
 

Connecticut’s lobbying laws are in place to ensure transparency in government by 
providing citizens of the state with information about registered lobbyists and persons 
who spend money on lobbying.  In essence, lobbying laws require disclosure of sources 
and paths of money, but they in no way limit lobbying activities.   
 
The following are common questions related to lobbying activities in Connecticut 
involving foundations and nonprofits. 
 
 Q:   What is the definition of “lobbying” under the Connecticut Code of Ethics 
for Lobbyists (“Code”)?  
 
 A: “Lobbying” is defined in relevant part as follows: “…communicating 
directly or soliciting others to communicate with any official or his staff in the 
legislative or executive branch of government or in a quasi – public agency, for the 
purpose of influencing any legislative or administrative action ...”  General Statutes § 1 -
91 (k). 
 
 Q: If a specific legislative bill is not mentioned in my communication with a 
public official, is it possible that I may still be involved in influencing legislative action, 
and, therefore, lobbying? 
 
 A: Yes.  As noted in Advisory Opinion No. 78 -13: The definition of the term 
“legislative action” “is essentially all- embracing" and, therefore, a “matter need not be 
before the General Assembly to be within the definition, for communicating with 
legislators or their staff for the purpose of promoting or preventing the introduction of 
any matter within the jurisdiction of the General Assembly would also be lobbying. It is 
irrelevant, then, whether a matter is pending before the legislature when information 
regarding the matter is provided the legislature.” 
 
 “Legislative action” is defined as follows: The “introduction, sponsorship, 
consideration, debate, amendment, passage, defeat, approval, veto, overriding of a veto 
or any other official action or nonaction with regard to any bill, resolution, amendment, 
nomination, appointment, report, or any other matter pending or proposed in a 
committee or in either house of the legislature, or any matter which is within the official 
jurisdiction or cognizance of the legislature.”  General Statutes § 1-91 (j).   
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 Q: Are there any specific statutory exceptions to “lobbying”? 
 
 A: Yes.  Lobbying does not include communications by a party, its 
representative or an intervenor in a contested case before an executive agency or quasi-
public agency; communications by a representative of a vendor acting as a salesperson 
and not otherwise engaging in administrative lobbying; and communications by 
attorneys made while engaging in the practice of law and not concerning legislative 
actions or changes to rules or regulations. Conn. Gen. Stat. §1-91 (k).  For specific 
exceptions to administrative lobbying, please see Regs., Conn. State Agencies § 1-92- 
42a.  
 
 Q: Is it advocacy or lobbying, if Foundation staff members meet (but not at a 
hearing) with legislators and their staff to inform them about the need for after school 
programs and additional funding for those programs? 
 
 A: If the intent of the Foundation in furnishing the information “is for the 
purpose of influencing legislative action, it is lobbying.”  Advisory Opinion No. 78 -13. 
Or, as noted in Request for Advisory Opinion No. 3171 (2002) (an informal staff letter), 
“[a]n explanation to a state legislator regarding the client's project, without any intent to 
affect the legislator's actions, but rather just to keep the legislator abreast of what is 
going on in his or her area, is not lobbying.  Of course, encouraging the legislator to take 
a certain legislative position would be legislative lobbying.” 
 
  NOTE: There is an exception to the definition of the term “lobbyist” - as 
opposed to “lobbying” - for “[a]ny individual or employee who receives no 
compensation or reimbursement specifically for lobbying and who limits his activities 
solely to formal appearances to give testimony before public sessions of committees of 
the General Assembly or public hearings of state agencies and who, if he testifies, 
registers his appearance in the records of such committees or agencies ....”  General 
Statutes § 1 -91 (l) (4); see also Advisory Opinion No. 81 -11 (“[a]nyone who confines his 
lobbying solely to formal appearances before public sessions of governmental agencies, 
under the circumstances set forth in subsection 1 -91 (1) (4), General Statutes, is not a 
lobbyist“). 
 
 Q: Is it lobbying or advocacy if, either, Foundation staff, legislator, or state 
agency staff member requests informal meeting to discuss issues that are before the 
legislature or state agency? 
 
 A: It is irrelevant whether the information provided by the Foundation is 
volunteered or is requested by the legislature or a state agency. What determines 
whether the Foundation is lobbying is its intent in furnishing the information. If it is for 
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the purposes of influencing legislative or administrative action, it is lobbying. 
Conversely, if it is not for the purpose of influencing legislative or administrative action, 
it is not lobbying. 
 
 Q: Is it advocacy or lobbying if Foundation X employee calls state agency 
staff to determine why Foundation X did not receive specific grant funding?   
 
 A: Excluded from the definition of “lobbying” are communications which are 
for strictly informational purposes.  See Regs., Conn. State Agencies § 1- 92 -42a (e) 
(exempting from administrative lobbying “contacts with an executive branch or quasi - 
public agency, whether formal or informal, for informational purposes, including, but 
not limited to, the application of that agency's rules, regulations, or statutes to a specific 
fact situation, regardless of whether the contact is initiated by the private party or the 
agency”).  Thus, if Foundation X employee contacts her counterparts at a state agency 
simply for informational purposes, these communications would not be considered 
lobbying.  See Request for Advisory Opinion No. 3171 (2002) (“[r]epresentation of a… 
client that includes contacting state agencies to determine if grant funding is available 
does appear to fall within the `informational purposes' exception to lobbying”).  Of 
course, encouraging a public official or his or her staff at an executive - branch agency 
to take a particular administrative position would constitute lobbying.  
 
 Q: How is the $2000 lobbyist registration threshold calculated?  For example, 
if Foundation X has its unpaid trustees lobby the legislature on a specific matter, would 
their effort be calculated toward the registration threshold? 
 
 A:  Provided that, in undertaking lobbying activities on the Foundation's 
behalf, the trustees receive absolutely no compensation or reimbursement of lobbying 
related expenses (i.e., travel expenses), then the lobbying efforts of the trustees would 
not be calculated toward the $2000 threshold. 
 
 Q: If Foundation’s staff is involved in lobbying efforts, how do you calculate 
staff’s compensation toward the $2000 threshold?   
 
 A: In determining whether the Foundation has reached the $2000 threshold, 
you would include the pro-rated value of the staff’s salary attributable to lobbying and 
activities in furtherance of lobbying, and the reimbursement of any lobbying - related 
expenses. 
 
 Q: If my organization is involved in lobbying federal government, including 
members of the Connecticut Congressional delegation, do I have to be concerned about 
triggering any provisions of the Connecticut law regarding lobbying? 
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 A: No.  If you are involved strictly in federal matters, then nothing under 
Connecticut law is triggered.  If, however, you are soliciting assistance from members of 
the Connecticut Congressional delegation to communicate with state public officials on 
your behalf regarding state legislative or administrative action, then such activity will 
be considered lobbying in Connecticut.   
 
 Q: A number of persons (including some who are already registered as 
lobbyist) form a coalition to advocate/lobby on a single issue.  Collectively, as a 
coalition, the persons at issue expend or agree to expend more than $2000 on behalf of 
the coalition.  Who has to register as a lobbyist and who has lobbyist reporting 
obligations? 
 
 A: The coalition should register as a client lobbyist.  In order to avoid double 
reporting, members of the coalition that are already registered as lobbyists would not 
have any reporting obligations on behalf of the coalition; the expenditures on behalf of 
the coalition must be reported by the coalition.  Members of the coalition that do not 
otherwise lobby do not have to register, provided that the coalition reports any 
expenditures made by such a member on behalf of the coalition’s lobbying efforts (e.g., 
pro-rata value of time spent monitoring legislation).  Regs., Conn. State Agencies § 1-92-
49 (a) (5).  The coalition members that are already registered as lobbyists should 
continue to report on their organization’s filings any of its lobbying expenditures not 
made in connection with the coalition.  The coalition, in turn, must disclose on its 
financial report all of the expenditures made on its behalf by the lobbyist/member. 
 


